Sant Antoni

Abordem en aquesta ocasió el projecte de la MACMA (Mancomunitat Cultural de la Marina Alta) relacionat amb la festa popular de Sant Antoni. Núria Gómez Bolufer, la tècnica responsable de la MACMA, ha explicat que es tracta de la primera peça d'una sèrie en honor a les festes i tradicions valencianes.

Segons la MACMA, la festivitat de Sant Antoni consisteix a:
«Una festa medieval a mig camí entre el paganisme del cicle agrícola i la devoció cristiana front al dimoni.
Es tracta d'una devoció antiga. A terres valencianes arribà de la mà de Jaume I i les celebracions són tant esteses com variades: dimonis i balls, arrossegaments i fogueres purificadores, benedicció d'animals i porrats per omplir la panxa.
Sant Antoni del Porquet celebra la seua festa el 17 de gener, coincident amb l'inici d'un nou cicle agrícola, és per això que és padró dels animals. Sobretot amb aquells que tenen a veure amb els treballs del camp: cavalls, haques i burros, principalment, però també més recentment de tots els animals de companyia.»

El material proporcionat consisteix a un "maletí didàctic" per a les escoles municipals que pretén recuperar i difondre les tradicions, festes i activitats més arrelades a la nostra comarca. Aquest primer maletí es compon de fitxes imprimibles i retallables; una guia i un mapa que recullen les celebracions de Sant Antoni en distintes localitats de la Marina Alta; documentals, cançons i vídeos de danses típiques; i un joc de cartes per a aprendre els elements principals d'aquesta festivitat i, fins i tot, un poc de matemàtiques.

Des del Departament de Normalització Lingüística estem molt contents de rebre aquest projecte realitzat completament en la nostra llengua i en profit per als alumnes del nostre poble. És una forma molt interessant de commemorar i donar a conèixer la llengua i cultura valenciana i transmetre-la a les generacions més joves.

Moltes gràcies pel vostre excel·lent treball companys de MACMA!